ONZE CHEFKOK IN SPANJE · Vis in Zoutkorst gebakken

22/02/2019 om 22:59 in Spaanse chef kok
Vis in Zoutkorst gebakken ( dorada a la sal).
 
Als het in Palma, de hoofdstad van Mallorca, warm wordt dan trekken de inwoners naar de schilderachtige haven van Andratx voor een ontspannen zondagsmaal. Dit gerecht is een specialiteit van de talrijke kleine restaurantjes langs de haven. De vis in een korst van zout wordt zonder opsmuk in veelgebruikte, gedeukte bakblikken op tafel gezet, waarna de zoutkorst wordt stukgeslagen en de sappige vis wordt gefileerd en opgediend. Goudbrasem is langs de hele Middellandse – Zeekust een zeer geliefde consumptie vis met een fijne textuur, waardoor hij bij koks favoriet is. Helaas is deze soort buiten het Middellandse – Zeegebied alleen verkrijgbaar in de gespecialiseerde viszaken: het beste alternatief is de goudmakreel, die zijn naam dankt aan de goudglanzende vlekken aan de weerszijde van de kop. Als u deze ook niet kan krijgen probeert u dan  zeebrasem of zeebaars, welke een zeer goed alternatief voor de Goudbrasem is.
 
Boodschappenlijst voor vier personen.
900 gram zout.
140 gram bloem.
225 ml water.
Goudbrasem of makreel van ongeveer 1 kg, waarvan de ingewanden verwijderd zijn via de kieuwopeningen.
2 schijfjes citroen.
Enkele verse takjes peterselie.
 
Bereiding van de vis:
Verwarm de oven voor op 230 graden celcius (gasoven stand8). Meng het zout en de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Giet het water hierin en roer het tot een dikke brij.
Stop de citroen en de peterselie in de kieuwopeningen. Wrijf de vis droog met keukenpapier. Bedekt de vis met uw handen met de zoutbrij (De vis hoeft niet ontschubd te worden voordat u de zoutkorst aanbrengt, maar pas op dat u zichzelf niet bezeert). Leg de vis in een bakblik en zorg ervoor dat hij volledig met zout is bedekt.
Bak de vis gedurende 30 minuten in de oven. Haal het bakblik uit de oven en breek de korst stuk. Daarbij wordt gelijktijdig het vel van de vis verwijderd. Fileer de vis en dien hem direct op.
Tip van de kok:
Als u de ingewanden via de kieuw weghaalt dan blijft de vis heel, waardoor alle sappen en ook de smaak volledig blijft behouden. De viszaak kan voor u de vis schoon maken, maar met enige oefening kunt u dat zelf ook. Sla de kieuwdeksel terug en trek met uw vingers de kieuwen er uit: Voorzichtig want de kieuwen zijn scherp. Steek uw pink in de kieuwopening en haak die achter de ingewanden: trek deze met een snelle ruk naar buiten. Schraap met een theelepeltje de eventuele restanten weg. Spoel de vis van binnen en van buiten met koud water en dep hem droog met keukenpapier.

<<< terug

Wij zijn geopend al 30 jaar geleden!

Wij wensen u veel heerlijke maaltijden toe!

rectaurant PABLO`S CANTINA

Houttuinen 32
3311 CE Dordrecht
Tel. 078-614 2126
Mob. 06-2635 8171

Kaart vergroter
Hamburgers en sate. 
Al het vlees is bbq grill op houtskool!

Argentijnse Grill & Houtskool
Hamburgers en sate. Al het vlees is bbq grill op houtskool!

Ga verder
catering

CATERING : bel nu : 06 - 2635 8171
Nieuwsgierig naar hoe wij ook de catering voor u kunnen verzorgen?

Ga verder